• Nyheder
  • Dengang australsk støvle ændrede landmandens fodtøj for altid

Dengang australsk støvle ændrede landmandens fodtøj for altid

Dengang australsk støvle ændrede landmandens fodtøj for altid

Rossi Boots har langsomt overtaget pladsen på trappestenen på de danske landbrug. En ændring, som har fundet sted over de seneste 20 år. Danske Kramp er mødtes med australske Rossi Boots for at styrke båndet til landet og støvlen.

Når traktorføreren stiller skoene, inden han træder ind i førerhuset, eller når griseproducenten går over til stalden, så er det ofte i et par ikoniske læderstøvler med højt skaft og elastiske sider.

Den australske læderstøvle fra Rossi Boots har gjort sit indtog på markedet – et marked, som tidligere var præget af træsko og gummistøvler. Den udvikling har danske Jesper Knudsen haft en finger med i. Han er Manager Field Sales, Kramp, og var en del af det tidligere MI, inden det blev overtaget af Kramp.

Hos MI begyndte de at importere støvlen for 20 år siden, og siden har Kramp overtaget salget, som årligt tæller 12.000 par om året.

”Tilbage i 1999 kunne jeg se, at de unge landmænd begyndte at gå i læderstøvler. Landmændene ville se bedre ud, men det skulle også være praktisk. Jeg undersøgte markedet, og herefter indgik vi et samarbejde med den australske støvleproducent Rossi Boots,” fortæller Jesper Knudsen.

Jesper Knudsen studsede dengang over, at de australske landmænd gik rundt med uldstrømper i støvlerne i de høje varmegrader. Derfor tænkte han, at den støvle måtte være ideel til de danske forhold.

”Når de kan bruges i 40 grader, så er det fordi, de har en temperaturregulering ud over det sædvanlige. Med det omskiftelige vejr, vi har i Danmark, så må de egne sig rigtig godt her i landet også,” husker Jesper Knudsen tilbage.

For at tilpasse sig de danske forhold, arbejder det daværende MI videre med støvlen. Støvlen blev i samarbejde med Rossi videreudviklet, fik CE-godkendelse og sikkerhed i snuden.

Selv har Jesper Knudsen ejet flere par støvler siden 1999, og han har stadig sit ældste par.

”De er utrolig slidstærke, og bliver de svinet til - så vasker du dem under hanen og giver dem en gang fedt, så er de klar igen.”

Den australske drøm

Den australske støvle repræsenterer mere end bare god stil hos landmændene, mener Jesper Knudsen. Landbruget kigger til Australien med en form for beundring af både driften dér samt af de store vidder.

”Støvlen bliver et billede på den australske drøm, og det smitter. Det er også det, landmanden køber sig til med et par støvler.”

Støvlen vinder også frem, fordi den kan begå sig bedre som hverdagssko end træsko kan – og landmændene tager støvlen med ind i deres fritid.  

Det forklarer Sales Manager ved Rossi Boots i Australien, Stuart Hunt.

”Vi kalder dem for skotøj, der egner sig fra ”paddock to pub” (oversat: fra folden til festen),” siger Stuart Hunt.

Jesper Knudsen bakker op:

”Landmændene bruger dem både til arbejde og privat, modellerne findes som ”dress boots” med lavere sål og andre farver og kan også bruges til at gå på jagt.”

Danmark og Australien i et samarbejde

Rossi Boots begyndte i 1910 i Adelaide i Australien at producere funktionelt fodtøj af kvalitet til det australske marked.

”Landmænd vil have hårdføre støvler med høj komfort – jeg tror det er derfor støvlen appellerer til branchen,” forklarer Stuart Hunt.

Udviklingsarbejdet med støvlen, så den matcher landmænds præferencer, er ikke færdigt. De udvikler hele tiden nye modeller, som stadig er af den kvalitet og med den slidstyrke, som arbejdsstøvlerne er kendt for - men med et mere afslappet udseende.

”Vi er virkelig tæt på udviklingen i Danmark og Europa, og vi er glade for at være en del af det. Til den seneste Agromek-messe udloddede vi sammen med Rossi en tur til Australien, og vi fik virkelig øjnene op for, at den australske drøm lever hos landmændene i Danmark,” fortæller Jesper Knudsen.

Fakta

  • Rossi-støvlen produceres første gang i 1910 i Adelaide, Australien
  • Kom til Danmark i 90’erne, og forhandlet af Kramp siden 1999
  • Oprindeligt en alsidig læderstøvle til landbruget i Australien
  • Støvlen er både olie og syre-resistent i sin overflade. Den fås i flere varianter, bl.a. som sikkerhedssko med forstærkningsplade i snuden
  • Findes aktuelt i flere farver og modeller til alle typer af lejligheder
Dengang australsk støvle ændrede landmandens fodtøj for altid